top of page

Haluatko parhaan kahvin?

Kahvinkoneet ovat arvokkaita laitteita, jotka vaativat säännöllistä huolenpitoa. Näin pidennetään laitteen käyttöikää ja varmistetaan raikkaan ja laadukkaan kahvin valmistus kuppi toisensa jälkeen. Ammattitasoisten koneiden päivittäinen puhdistus on välttämätöntä, kun taas käyttötiheydestä riippuen kotikoneet voidaan puhdistaa viikoittain tai kuukausittain.

Miksi kahvikoneen puhdistus on tärkeää?

Koska kahvi sisältää kahvirasvaa, kaikki osat vaativat perusteellisen puhdistuksen, erityisesti gruponkahvat, gruppo ja papusäiliö. Myllyyn tai koneeseen jäänyt vanhentunut kahvi vaikuttaa tuoreen kahvisi makuun, joten tämä on yksi lisäsyy pitää kaikki osat puhtaina ja hyvässä kunnossa.

Image by Declan Cronin

Tarvikkeet kahvikoneen puhdistukseen

Ilman säännöllistä puhdistusta laitteen komponentit hajoavat öljy- ja mineraalijäämien vuoksi. Jotta voit puhdistaa hyvin, tarvitaan työhön oikeat työkalut:

- kangasliina (käytä vain pehmeitä liinoja)
- gruponpesuharja

- espressokoneen puhdistusaine (esim. Puly Caff)
- umpisihti gruponkahvalle

- maitopesuaine höyrypilleille ja niiden suuttimille (esim. Puly Caff Milk)

- työkalu gruponsihdin irroitukseen (talttapääväännin)

- mietoa puhdistusainetta pintojen puhdistukseen


Kahvikoneen grupon puhdistus.jpg

Grupon ja gruponkahvojen pesu

Käytä gruponkahvaan vaihdettavaa sokeasuodatinta kahvikoneesi sisäisen järjestelmän puhdistukseen valmistajan ohjeiden mukaisesti. Pesu poistaa vanhat kahviöljyt huuhtelemalla vettä ja puhdistusliuosta grupon läpi. Puhdistuaineeksi sopii esim. Puly Caff kahvirasvanpoistoaine. Grupon tiiviste harjataan gruponpuhdistus harjalla puhtaaksi kahvijäämistä.

Suosittelemme huuhtelemista vedellä tämän prosessin päätyttyä mahdollisten kemikaalijäämien poistamiseksi.

Vastoin yleistä luuloa, gruponpesu ei ole tarkoitettu ainoastaan grupon pään puhdistamiseen, vaan pesu puhdistaa myös koneen 3-tiemagneettiventtiiliä, joka ohjaa veden virtausta. Jos tämä venttiili juuttuu, se ei voi avautua tai sulkeutua kokonaan, mikä tarkoittaa, että et koskaan pysty valmistamaan niin laadukasta espressoa kuin mihin kahvikoneenne hyvin puhdistettuna pystyisi.

Gruponsihti


Käytöstä riippuen ohjeistamme laitteiden ammattikäyttäjät poistamaan päivittäisessä puhdistuksessa grupon sihdin, ruuvin sekä vedenhajoittajan ja liottamaan niitä sekä grupon kahvoja kahvirasvanpoistoaineessa esim. yön yli. Aamulla kaikille osille suoritetaan huuhtelu puhtaalla vedellä ja takaisin asennus.

Grupon sihdin irroitusta ei kannata tehdä koneille, joissa gruponsihtejä ei pidetä paikoillaan ruuveilla, tämän tyyppisessä kahvikoneessa sinun on ensin irrotettava grupontiiviste sihdin irroittamiseksi, mikä väistämättä kuluttaa tiivisteen käyttökelvottomaksi. Ilman irroitusruuvia olevan grupon sihti pyyhitään puhtaaksi kostealla pyyhkeellä.

Image by Alesia Kazantceva

Höyrypillien sekä maitokannujen puhdistus

Muista maidon höyryttämisen jälkeen, että pyyhit höyryputken kostealla liinalla ja huuhtelet putken avaamalla höyryhanaa hieman, jotta maito ei kuivu höyrysuuttimen sisäpuolelle tai putken ulkopuolelle.

Jos näin tapahtuu, maito voidaan poistaa putken sisältä ruuvaamalla höyryputken suutin irti ja käyttämällä putkiharjaa ja vaikkapa paperiliitintä avaamaan suuttimet uudelleen. Höyryputken pään ja irroitetun suuttimen voi laittaa myös yöksi likoamaan maitopuhdistusaineeseen (esim. Puly Milk)


Maitokannuja ei pidä unohtaa osana kahvinkeittimen puhdistusprosessia. Ne on todella nopea ja helppo puhdistaa pelkällä kannuhuuhtelulla. On parasta huuhdella ne perusteellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen, koska muuten maito kuivuu kannun sisälle ja muuttuu melko karmeaksi. Jos maito on pinttynyt kannuun, maitopesuaineessa liotus yön yli toimii myös tähän.

Barista at Work

Tippa-altaan ja pintojen puhdistus 

Päivän aikana kahviporoja putoaa tippakaukaloon, joten se on irrotettava, tyhjennettävä, pestävä. Mitä vähemmän kahvinporoja menee kahvikoneen poistovesiputkeen sitä pidempään se pysyy auki.

 

Lopuksi vielä laitteen pintojen puhdistus miedolla puhdistusaineella/ pyyhintä kangasliinalla . Hyvä käytäntö joka pitää laitteen miellyttävänä käyttää.

Image by Joshua Rodriguez

Project Name

Barista at Work
bottom of page